MODUŁ B. SZKOLENIA / KURSY ZAWODOWE

Szkolenia / kursy zawodowe kierowane są do 24 Uczestników projektu niezakładających działalności gospodarczej.

Szkolenia / kursy zawodowe mają na celu nabycie i/lub uzupełnienie i/lub zmianę kwalifikacji zawodowych z zakresu wynikającego z Indywidualnego Planu Działania (IPD), potrzeb i oczekiwań Uczestników projektu, analiz ofert pracy w PUP, z uwzględnieniem listy zawodów deficytowych z Barometru zawodów 2011.

Szkolenia / kursy zawodowe mogą odbywać się grupowo i/lub indywidualnie.

Czas szkoleń / kursów zawodowych dla jednego Uczestnika projektu wynosi średnio 2 miesiące.
Szkolenia / kursy zawodowe odbywają się w systemie dziennym.

Uczestnicy projektu po szkoleniach/ kursach zawodowych piszą egzamin, który ma na celu potwierdzenie uzyskania kwalifikacji zawodowych.

Po zakończeniu szkolenia / kursu zawodowego każdy Uczestnik projektu otrzyma certyfikat / świadectwo / zaświadczenie o ukończeniu szkolenia / kursu zawodowego lub uzyskanych kwalifikacjach wydane przez instytucję szkoleniową.

Terminy i częstotliwość organizowanych szkoleń/kursów zawodowych dostosowana będzie do potrzeb i oczekiwań Uczestników projektu.

Daty, godziny i miejsce realizacji szkoleń / kursów zawodowych zamieszczone zostaną na stronie internetowej projektu www.fundacjatarnowskiego.pl oraz w biurze projektu.

Bezrobotnemu w okresie odbywania szkolenia / kursu zawodowego przysługuje stypendium w wysokości 3,89 zł brutto za godzinę szkolenia / kursu zawodowego.

Beneficjent zastrzega, że wysokość stypendium może ulec zmianie w przypadku zmiany obowiązujących stawek składek ZUS.

prjekt